Over Edwin

IMG_2341 (1)

Van Bankroet tot Succes:Hoe Ik een Bloeiend Bedrijf Heb Opgebouwd met de Juiste Partner en Model

Het leven dat ik altijd al wilde leiden sinds ik klein was, leef ik nu. Ik heb een prachtige vrouw en een zoon genaamd Jordan. Het grootste gedeelte van het jaar breng ik door in het buitenland en in het voorjaar en de zomer zijn we in ons huis in Nederland. Ik bouw aan grote bedrijven waar ik niet in werk, maar aan werk en ik deel graag mijn kennis en kunde met anderen in mijn coaching programma. Het is ontzettend leuk om anderen te helpen met het groeien van hun bedrijf, zodat ze als ondernemer uiteindelijk meer geld, tijd en plezier hebben.

Maar de weg naar dit succes was niet makkelijk. Ik ben opgegroeid in Friesland en als kind hadden wij niet veel geld. Ik was geobsedeerd door geld en zat vaak in mijn eentje op zolder te spelen met Monopoly. Al dat geld maakte me blij en ik wilde ook geld hebben zodat ik naar restaurants kon gaan of simpelweg een afhaalmaaltijd kon ophalen bij de Chinees.

Op school ervaarde ik dat stil zitten niks voor mij was. Leraren hadden een hekel aan me en negeerden me of gaven me de vervelende klusjes. Na mijn studies begon ik in het bankwezen en na één week dacht ik bij mezelf: moet ik dit 40 jaar lang gaan doen? 40 jaar lang naar een kantoor, veel belasting betalen, luisteren naar een manager en heel hard werken zonder vrijheid? Ik telde de dagen af en dan duurt het lang vanaf maandagochtend. Ik wilde wat anders, maar hoe dan?

Jaren later kreeg ik de kans om ondernemer te worden! Ik was zo dolgelukkig, want ik kreeg de mogelijkheid om een bedrijf te starten met twee anderen. Ik hoefde niet lang na te denken en één week later zei ik mijn baan op. Ik dacht bij mezelf: nu ga ik miljonair worden en ik zag mezelf al zitten in een villa in Spanje met een lekker drankje bij het zwembad.

Vol moed en enthousiasme opende ik een BV met mijn twee compagnons. We stortten alle drie geld en ik had er superveel zin in. De week erop begonnen de eerste problemen al te komen. Ik opende de bankrekening app en zag tot mijn verbazing dat er ontzettend veel geld werd uitgegeven aan zaken die nooit besproken waren. Dure etentjes, parkeerbonnen, locatiehuur, leaseauto’s, extreem dure telefoonrekeningen van meer dan 1500 euro per maand, privé secretaresses en elke dag tanken. Het was bizar en ik was het hier niet mee eens, maar als één van de drie had ik weinig macht. Week na week ging er hard geld uit, maar kwam er bijna niks binnen.

Onze omzet bleef achter bij de verwachtingen en het binnenhalen van omzet duurde langer dan verwacht. Dit alles maakte me zenuwachtig, vooral omdat er zoveel geld uitging, maar niks binnenkwam. Verder had ik geen salaris en ik teerde zowel zakelijk als privé in. Geen geld hebben zorgde voor veel stress. Mijn geld raakte op en ik raakte sociaal in een isolement. Mijn vrienden gingen stappen en uit eten, maar ik zei af dat ik het te druk had. De werkelijkheid was dat ik niks kon betalen. Het zorgde ook voor ruzies met mijn compagnons. Ik was het niet eens met het uitgeven aan onzinnige dingen zoals drie Lexus auto’s, een privé secretaresse en andere loze uitgaven. Aan de andere kant was ik degene die de omzet binnenhaalde, maar ik zag er niks voor terug.

Eén van mijn compagnons bracht heel veel slechte klanten binnen en al gauw brachten die slechte klanten ons in de verliezen. Het hele bedrijf kwam op een gegeven moment meer dan 1 miljoen schuld te staan, dat moest betaald worden door onze aandeelhouders. Het was zo erg dat mijn privegeld op was, dat zakelijk de rekening leeg was en dat ik mijn aandeel moest verkopen in het bedrijf om de zakelijke schulden te kunnen betalen. We gingen als compagnons uit elkaar, maar het hield nog niet op voor mij. Ik had geen bedrijf, geen baan, niks. Ik moest mijn huis verkopen, mijn relatie raakte uit en ik kreeg steeds meer schulden.In één klap was mijn droom weg en niet alleen mijn droom, maar ook mijn zelfvertrouwen. Ik dacht: hoe heeft het zover kunnen komen? Waar ging het mis? Een week later at ik zes dagen lang soep en cornflakes van het beetje geld dat ik nog had. Ik kocht hondenbrokken voor mijn hond en het geld was toen op. Ik kon niet meer pinnen en leende vervolgens 50 euro, zodat ik nog naar mijn ouders in Friesland kon rijden.

In het jaar daarna ging het slechter en slechter met me en zakte ik steeds verder af in negativiteit. Ik startte een aantal nieuwe bedrijven, maar ook hier verdiende ik niks. Om toch aan geld te komen, verkocht ik spullen en in de middagen belde ik bedrijven en verkocht ik de prospects aan bedrijven waar ik voor werkte.

Op een dag ging ik op Tinder en raakte ik in gesprek met Julia. Er was gelijk een klik en Julia’s droom was om ondernemer te worden. En die van mij ook.  Vanaf dat moment gingen we samen verder, zowel zakelijk als privé.

We zijn toen gestart met een bedrijf dat werkkapitaal regelde voor klanten. Door onze goede aanvulling in kwaliteiten stroomden de klanten en omzet binnen. Voor het eerst ging ik als ondernemer serieus geld verdienen. Toen viel bij mij eindelijk het kwartje. Ik heb iemand nodig die me aanvult in mijn kwaliteiten. Ik kan niet alles alleen. Er is een solide structuur nodig! Bijna geen enkele ondernemer heeft alle vaardigheden om een goed bedrijf te kunnen opzetten en runnen en ik zeker niet.

Julia ging de bedrijven zo structureren dat we eraan konden werken in plaats van erin. Ik kon doen waar ik goed in ben: sales, strategie en finance. Dit zorgde voor een enorm snelle groei binnen ons bedrijf. We gingen meerdere bedrijven opzetten en er kwam steeds meer geld binnen. Mijn bankrekening groeide hard en ik had verder tijd over voor andere leuke dingen. We spraken toen vele andere ondernemers en meer mensen vroegen aan ons: vertel ons hoe bouw je die bedrijven en hoe kom je aan zoveel vrije tijd? Niemand vertelt ons als ondernemer hoe je een bedrijf bouwt. De meeste ondernemers zijn in loondienst van hun eigen bedrijf en hebben daardoor geen tijd, te weinig geld en groeien daardoor niet.

Verdien Meer en Werk Slimmer4

De meeste ondernemers hebben niet een partner zoals ik. Die moeten vooral alleen ondernemen. En het ontbreekt bijna elke ondernemer aan bepaalde vaardigheden. Vandaar dat wij het Growth Accelerators model hebben ontwikkeld, waarin we je helpen om elke stap van ondernemerschap uit te bouwen. Wij zijn zo dankbaar en blij dat we mooie bedrijven bouwen en ook nog tijd hebben voor onszelf, voor het gezin en voor zelfontwikkeling.

Dit model helpt je op een eenvoudige manier om je bedrijf zo te bouwen dat je eraan kan werken, waardoor je sneller kan groeien en waardoor je tijd krijgt. Uiteindelijk, als je dit model toepast, is je bedrijf verkoopklaar en kan je keuzes gaan maken wat je gaat doen: verkopen of houden.

 

Kortom, mijn weg naar succes was niet makkelijk, maar door de juiste partner te vinden en het Growth Accelerators model te ontwikkelen, heb ik mijn droom kunnen verwezenlijken. Ik geniet nu van mijn vrijheid, mijn gezin en het coachen van andere ondernemers om hun bedrijf te laten groeien. Met de juiste mindset, vaardigheden en ondersteuning is alles mogelijk.