Laat je business groeien in 2022 met een persoonlijk jaarplan

Laat je business groeien in 2022 met een persoonlijk jaarplan

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Dit is eigenlijk een achterhaalde opvatting als het aankomt op het groeiproces van je bedrijf. Je krijgt namelijk als ondernemer elke dag kansen om te groeien. Het is voor te stellen om even een moment rust te pakken aan het einde van dit jaar. Er is nogal wat gebeurd dit jaar en nu is een mooi moment om daarop te reflecteren. Hierdoor kun je echter kansen missen die je bedrijf helpen groeien in 2022.

De beste dag om te beginnen met succesvol(ler) worden is gister!

Dat geldt eigenlijk altijd. Er zijn talloze goeroes en ervaringsdeskundigen die allerlei manieren bedacht hebben om bij te dragen aan het succes van je bedrijf. Denk aan trucs, methodieken of zelfs een hele ceremonie. Alles wordt aangeprezen als de snelweg naar een succesvol en financieel onafhankelijk leven.

Wij hebben een hoop van deze ‘livehacks’ geprobeerd en onderzocht. Dit heeft echter tot een andere conclusie geleid dan we vooraf hadden gedacht. De enige manier om écht succesvol te worden is doelen te stellen, jezelf hier dagelijks mee te confronteren en daar actief aan te werken. Makkelijker gezegd dan gedaan zul je misschien denken. Want welke doelen stel je dan? Hoe confronteer je jezelf hiermee? En hoe laat je jouw plannen uitkomen? In dit blog vertellen we je daar meer over.

Wil je direct beginnen met jouw jaarplan? Vraag dan direct ons template aan:

[yikes-mailchimp form=”2″]

Het persoonlijke en zakelijke groeiplan

Je kunt geen doelen stellen om jouw bedrijf te laten groeien zonder een goed plan te maken. Laten we dat eerst vooropstellen. Succes hangt nooit samen met één doel of gewoonte. Het is een samenhang van factoren dat maakt dat je zowel mentaal als fysiek in staat bent om aan je doelen te werken en persoonlijke groei door te maken. Daarom hebben we een groeiplan gemaakt die bestaat uit 6 categorieën:

Financieel

Een goede basis om je bedrijf te laten groeien is het financiële gedeelte. Dit kan al snel een chaotisch onderdeel worden als je hier niet goed voor gaat zitten. Gewoontes kunnen zijn om wekelijks de administratie bij te werken en een vaste dag te kiezen om te factureren. Doelen hierbij kun je concretiseren door onderscheid te maken tussen het jaarinkomen en maandinkomen en een bedrag eraan te koppelen.

Bedrijf

Als je bedrijf goed loopt, is het belangrijk om in de gaten te houden welke processen er gaande zijn. Dit doe je onder andere door regelmatig overleggen in te plannen en hiermee overzicht te creëren. Het doel hierbij is omzet te verdubbelen en te bepalen hoeveel nieuwe klanten je wilt binnenhalen of hoeveel lopende projecten je binnen je bedrijf wilt.

Persoonlijke ontwikkeling

Ondernemen komt voort uit praktijkervaring, maar ook persoonlijke ontwikkeling mag niet achterblijven. Zorg er daarom voor dat je jezelf blijft onderwijzen. Schaf boeken aan van ondernemers die hetzelfde groeipad hebben doorlopen en hou een wekelijkse review om te kijken wat er goed ging en waar de kansen liggen die je hebt laten liggen. Een manier om deze doelen te ondersteunen is door een coach te vinden die je hierin gaat begeleiden en alle modules van Growth Acculerator uit te werken.

Familie

Het leven draait niet alleen maar om zakelijke successen. Vergeet nooit waar je vandaan komt en wie je in je omgeving hebt. Familie is belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling en om op terug te vallen. Maak er een gewoonte van om tijd te nemen voor je kind, je ouders en je partner. Want zonder een persoonlijke, warme basis ben je niet optimaal in staat om op andere vlakken te groeien. Doelen kunnen hierbij zijn om te sparen voor een nieuwe woning of quality time in te plannen met een vakantie.

Gezondheid

Healthy life, healthy mind. Als je niet goed zorgt voor je lichaam, ga je dat merken in je productiviteit en de manier waarop je in het leven staat. Je hebt energie nodig om het succes te kunnen bereiken in 2022. Maak er daarom een gewoonte van om te bewegen. Belangrijk hierbij is dat jij iets kiest dat jij leuk vindt om te doen. Alleen dan behoud je de motivatie om te gaan sporten. Pas hierbij ook je dieet aan en probeer zo puur mogelijk te eten. De natuur zit boordevol energie! Als doel kun je ervoor kiezen om af te vallen en hiermee beter in je vel te zitten of lichamelijke klachten te verminderen. Wees lief voor jezelf.

Spiritualiteit

Veel ondernemers hebben onrust in hun hoofd. Als er veel veranderingen plaatsvinden binnen hun bedrijf, kan het lastig zijn om ruimte te creëren voor groei. Een gewoonte wat helpt, is mediatie en yoga. Deze middelen dwingen je stil te staan in het hier en nu en zaken te relativeren. Hiermee bereik je dat je altijd relaxed bent in stressvolle situaties en een goede balans kunt vinden tussen werk en vrije tijd.

Het maken van het jaarplan

Wanneer je met het groeiplan doelen voor jezelf hebt gesteld, is de eerste stap gezet. Nu is het namelijk aan jou om deze doelen meetbaar te maken. Hoe je dat doet? Je gaat deze doelen behalen in 2022. En verwacht nu niet dat je deze doelen allemaal in één keer behaalt. Vallen en opstaan hoort hierbij; dat is namelijk nu juist wat het een groeiproces maakt. Het is geen probleem als het een keertje niet lukt. Je kunt voorkomen dat je streng voor jezelf bent door jouw doelen en gewoontes te behandelen alsof je dit al jaren doet. Alsof je al bent waar je wilt zijn. Fake it till you make it, met in je achterhoofd de zekerheid dat je de doelen gaat behalen.

Heb je doelen bedacht, maar weet je niet hoe je deze het beste kunt vastleggen in een groeiplan? Ontvang van ons een concept groeiplan om een beter beeld te krijgen van hoe zo’n plan eruitziet.

Tijd voor actie

Na het stellen van doelen, het meetbaar maken en het concretiseren in een persoonlijk ontwikkelplan, is het tijd om er actief mee bezig te gaan. Dit doe je op een spirituele manier wat wij “herprogrammeren” noemen. Jouw doelen en gewoontes lees je iedere ochtend en avond voor jezelf op. Deze vorm van spiritualiteit zorgt ervoor dat jouw wensen het universum in worden gestuurd en je daarmee jouw onderbewustzijn herprogrammeert.

Een veel voorkomende fout tijdens het stellen van doelen is ervan uitgaan dat de doelen niet veranderen. Wat je vandaag wilt bereiken, kan over een tijd achterhaald zijn door een veranderde situatie. Een plan is vaak gebaseerd op een bepaalde aanname en kan pas geconcretiseerd worden als je het daadwerkelijk zelf hebt meegemaakt. Zie daarom jouw groeiplan niet als een vast geankerd document, maar als een levend document. Neem regelmatig de tijd om jouw doelen te evalueren. Waarom zou je stoppen als je in juni al jouw doel van 1.000.000 euro aan inkomen hebt bereikt? Waarom zou je jezelf dwingen om 3 keer per week naar de sportschool te gaan als je liever gaat hardlopen? Pas de plannen aan naarmate je groeit. Doelen die je voor jezelf opstelt zijn niet goed of fout, het gaat erom dat ze voor jou werken, in jouw leven passen en vooral: dat ze een bijdrage leveren om succesvol te worden in 2022.


We hopen dat jij net als ons vanaf nu en in 2022 een mooi persoonlijk ontwikkelplan maakt om je bedrijf te laten groeien en succesvol te worden. Wil je meer weten over goede gewoontes om zelf en je business te laten groeien? Neem dan contact met ons op!

We wensen je een succesvol en inspirerend 2022!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Andere berichten

Schijf je in voor ons Nieuws

Ons gratis E-Book:

'In 10 stappen slimmer ondernemen'

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang het E-Book waarin we je leren hoe je jouw bedrijf slimmer kunt organiseren in 10 eenvoudige stappen om meer succes te behalen.