Wij zijn
Edwin en Julia

Van Bankroet tot Succes: Hoe Ik een Bloeiend Bedrijf Heb Opgebouwd met de Juiste Partner en Model


Het leven dat ik altijd al wilde leiden sinds ik klein was, leef ik nu. Ik heb een prachtige vrouw en een zoon genaamd Jordan. Het grootste gedeelte van het jaar breng ik door in het buitenland en in het voorjaar en de zomer zijn we in ons huis in Nederland. Ik bouw aan grote bedrijven waar ik niet aan werk, maar aan werk en ik deel graag mijn kennis en kunde met anderen in mijn coaching programma. Het is ontzettend leuk om anderen te helpen met het groeien van hun bedrijf, zodat ze als ondernemer uiteindelijk meer geld, tijd en plezier hebben.

Maar de weg naar dit succes was niet makkelijk. Ik ben opgegroeid in Friesland en als kind hadden wij niet veel geld. Ik was geobsedeerd door geld en zat vaak in mijn eentje op zolder te spelen met Monopoly. Al dat geld maakte me blij en ik wilde ook geld hebben zodat ik naar restaurants kon gaan of simpelweg een afhaalmaaltijd kon ophalen bij de Chinees.

Op school ervaarde ik dat stil zitten niks voor mij was. Leraren hadden een hekel aan me en negeerden me of gaven me de vervelende klusjes. Na mijn studies begon ik in het bankwezen en na één week dacht ik bij mezelf: moet ik dit 40 jaar lang gaan doen? 40 jaar lang naar een kantoor, veel belasting betalen, luisteren naar een manager en heel hard werken zonder vrijheid? Ik telde de dagen af en dan duurt het lang vanaf maandagochtend. Ik wilde wat anders, maar hoe dan?

Jaren later kreeg ik de kans om ondernemer te worden! Ik was zo dolgelukkig, want ik kreeg de mogelijkheid om een bedrijf te starten met twee anderen. Ik hoefde niet lang na te denken en één week later zei ik mijn baan op. Ik dacht bij mezelf: nu ga ik miljonair worden en ik zag mezelf al zitten in een villa in Spanje met een lekker drankje bij het zwembad. 

Vol moed en enthousiasme opende ik een BV met mijn twee compagnons. We stortten alle drie geld en ik had er superveel zin in. De week erop begonnen de eerste problemen al te komen. Ik opende de bankrekening app en zag tot mijn verbazing dat er ontzettend veel geld werd uitgegeven aan zaken die nooit besproken waren. Dure etentjes, parkeerbonnen, locatiehuur, leaseauto’s, extreem dure telefoonrekeningen van meer dan 1500 euro per maand, privé secretaresses en elke dag tanken. Het was bizar en ik was het hier niet mee eens, maar als één van de drie had ik weinig macht. Week na week ging er hard geld uit, maar kwam er bijna niks binnen.

Onze omzet bleef achter bij de verwachtingen en het binnenhalen van omzet duurde langer dan verwacht. Dit alles maakte me zenuwachtig, vooral omdat er zoveel geld uitging, maar niks binnenkwam. Verder had ik geen salaris en ik teerde zowel zakelijk als privé in. Geen geld hebben zorgde voor veel stress. Mijn geld raakte op en ik raakte sociaal in een isolement. Mijn vrienden gingen stappen en uit eten, maar ik zei af dat ik het te druk had. De werkelijkheid was dat ik niks kon betalen. Het zorgde ook voor ruzies met mijn compagnons. Ik was het niet eens met het uitgeven aan onzinnige dingen zoals drie Lexus auto’s, een privé secretaresse en andere loze uitgaven. Aan de andere kant was ik degene die de omzet binnenhaalde, maar ik zag er niks voor terug.

Eén van mijn compagnons bracht heel veel slechte klanten binnen en al gauw brachten die slechte klanten ons in de verliezen. Het hele bedrijf kwam op een gegeven moment meer dan 1 miljoen schuld te staan, dat moest betaald worden door onze aandeelhouders. Het was zo erg dat mijn privegeld op was, dat zakelijk de rekening leeg was en dat ik mijn aandeel moest verkopen in het bedrijf om de zakelijke schulden te kunnen betalen. We gingen als compagnons uit elkaar, maar het hield nog niet op voor mij. Ik had geen bedrijf, geen baan, niks. Ik moest mijn huis verkopen, mijn relatie raakte uit en ik kreeg steeds meer schulden.In één klap was mijn droom weg en niet alleen mijn droom, maar ook mijn zelfvertrouwen. Ik dacht: hoe heeft het zover kunnen komen? Waar ging het mis? Een week later at ik zes dagen lang soep en cornflakes van het beetje geld dat ik nog had. Ik kocht hondenbrokken voor mijn hond en het geld was toen op. Ik kon niet meer pinnen en leende vervolgens 50 euro, zodat ik nog naar mijn ouders in Friesland kon rijden.

In het jaar daarna ging het slechter en slechter met me en zakte ik steeds verder af in negativiteit. Ik startte een aantal nieuwe bedrijven, maar ook hier verdiende ik niks. Om toch aan geld te komen, verkocht ik spullen en in de middagen belde ik bedrijven en verkocht ik de prospects aan bedrijven waar ik voor werkte.

Op een dag ging ik op Tinder en raakte ik in gesprek met Julia. Er was gelijk een klik en Julia’s droom was om ondernemer te worden. En die van mij ook.  Vanaf dat moment gingen we samen verder, zowel zakelijk als privé.

We zijn toen gestart met een bedrijf dat werkkapitaal regelde voor klanten. Door onze goede aanvulling in kwaliteiten stroomden de klanten en omzet binnen. Voor het eerst ging ik als ondernemer serieus geld verdienen. Toen viel bij mij eindelijk het kwartje. Ik heb iemand nodig die me aanvult in mijn kwaliteiten. Ik kan niet alles alleen. Er is een solide structuur nodig! Bijna geen enkele ondernemer heeft alle vaardigheden om een goed bedrijf te kunnen opzetten en runnen en ik zeker niet.

Julia ging de bedrijven zo structureren dat we eraan konden werken in plaats van erin. Ik kon doen waar ik goed in ben: sales, strategie en finance. Dit zorgde voor een enorm snelle groei binnen ons bedrijf. We gingen meerdere bedrijven opzetten en er kwam steeds meer geld binnen. Mijn bankrekening groeide hard en ik had verder tijd over voor andere leuke dingen. We spraken toen vele andere ondernemers en meer mensen vroegen aan ons: vertel ons hoe bouw je die bedrijven en hoe kom je aan zoveel vrije tijd? Niemand vertelt ons als ondernemer hoe je een bedrijf bouwt. De meeste ondernemers zijn in loondienst van hun eigen bedrijf en hebben daardoor geen tijd, te weinig geld en groeien daardoor niet.

De meeste ondernemers hebben niet een partner zoals ik. Die moeten vooral alleen ondernemen. En het ontbreekt bijna elke ondernemer aan bepaalde vaardigheden. Vandaar dat wij het Growth Accelerators model hebben ontwikkeld, waarin we je helpen om elke stap van ondernemerschap uit te bouwen. Wij zijn zo dankbaar en blij dat we mooie bedrijven bouwen en ook nog tijd hebben voor onszelf, voor het gezin en voor zelfontwikkeling.

Dit model helpt je op een eenvoudige manier om je bedrijf zo te bouwen dat je eraan kan werken, waardoor je sneller kan groeien en waardoor je tijd krijgt. Uiteindelijk, als je dit model toepast, is je bedrijf verkoopklaar en kan je keuzes gaan maken wat je gaat doen: verkopen of houden.

Kortom, mijn weg naar succes was niet makkelijk, maar door de juiste partner te vinden en het Growth Accelerators model te ontwikkelen, heb ik mijn droom kunnen verwezenlijken. Ik geniet nu van mijn vrijheid, mijn gezin en het coachen van andere ondernemers om hun bedrijf te laten groeien. Met de juiste mindset, vaardigheden en ondersteuning is alles mogelijk.

Van Negatieve Overtuigingen naar Levensdoel

Ik voel me erg dankbaar voor de vrijheid en kansen die ik nu in mijn leven heb. Ik werk parttime en breng mijn zomers door in Nederland, terwijl ik ‘s winters warme en prachtige landen verken. Ik heb alle tijd om met mijn zoon te spelen en hoef zelfs niet meer te werken. Maar het is niet altijd zo geweest.

Op mijn twaalfde verhuisde ik van Oekraïne naar Nederland. Toen we in Nederland aankwamen, vertelde mijn moeder me dat ik minder was dan de Nederlanders. Ik was nu een buitenlander en dat betekende dat ik nooit hun niveau zou kunnen bereiken. Ze zei dat ik nooit een goede baan zou krijgen en dat ik minderwaardig was. Op een gegeven moment adviseerde ze me zelfs om mijn achternaam te veranderen in een Nederlandse achternaam, zodat ik in de toekomst een kans zou maken op een baan. Ik leefde twintig jaar lang met deze overtuiging.

Ik geloofde dat ik minder was en dat ik nooit goed genoeg zou zijn. Deze overtuiging beïnvloedde mijn prestaties op school, en ik dacht dat ik nooit zo goed zou zijn als de andere kinderen. Ik werkte hard om het Nederlandse niveau te evenaren. Toen ik mijn middelbare school afrondde, was ik verrast dat ik het beter deed dan sommige Nederlandse kinderen. Maar mijn overtuiging veranderde niet.

Toen ik ging studeren, was ik ervan overtuigd dat ik nooit zou afstuderen. Maar uiteindelijk behaalde ik mijn diploma. Toch geloofde ik nog steeds dat ik nooit een goede baan zou krijgen en altijd op een lager niveau zou werken. En zo was het lange tijd.

Tot op een dag mijn relatie eindigde en ik een tijdje ging reizen. Bij mijn terugkeer voelde ik me depressief. Ik vond mijn baan niet meer leuk en dacht dat ik nooit een leuke vriend zou vinden, want wie zou er een vriendin willen die uit Oost-Europa komt? Maar toen ontmoette ik Edwin op Tinder, en hij vertelde me dat hij altijd een voorkeur had voor een Oost-Europese vrouw. Dat verraste me, want het strookte niet met mijn overtuiging. Mijn overtuiging was dat een Nederlander een Nederlandse vrouw zou willen, maar dat bleek niet waar te zijn.

Zelfs toen we ons eigen bedrijf startten, vond ik het moeilijk om mezelf naar voren te brengen. Ik liet Edwin het externe werk doen, en ik deed alles achter de schermen. Ik probeerde zo onzichtbaar mogelijk te zijn omdat ik afkomstig was uit Oost-Europa, een buitenlandse achternaam had en bang was dat we anders geen klanten zouden krijgen. Het was zo erg dat sommige medewerkers zich afvroegen wat ik eigenlijk deed. We hadden een collega die altijd zei: “Edwin, jij betaalt haar salaris, maar ze doet niets.” Dat was niet waar, maar ik liet het zo omdat ik onzichtbaar moest blijven.

Op een gegeven moment verkochten we ons eerste bedrijf en later ook ons tweede. Ik ontdekte dat ik vaak vragen kreeg over hoe je een succesvol bedrijf bouwt en verkoopt. Zonder dat ik het doorhad, coachte ik al mensen en vond ik het geweldig om te doen. Ik merkte dat ik het super leuk vond om anderen te helpen met de groei van hun bedrijf en dat ik er eigenlijk best goed in was. Toen men aanbood om voor mijn coaching te betalen was ik super verrast: hoe kon het nu zo zijn dat men van een buitenlander iets wil leren? Pas toen realiseerde ik me dat hetgeen ik iedereen leerde ik zelf niet helemaal niet toepaste. 

Want het geheim van succes zit niet in kennis of technieken, het zit in jezelf. We hebben allemaal bepaalde overtuigen van huis uit meegekregen, zoals geld maakt niet gelukkig, mensen met geld zijn arrogant, ik ben het niet waard of wie ben ik nou om dit te gaan doen? Al deze overtuigingen zitten diep en zorgen dat wij niet het succes bereiken waar we van dromen. Ik ontdekte dat door deze overtuigingen aan te passen en deze te combineren met de componenten die zorgen voor een stabiel bedrijf je bedrijf naar een niveau kan groeien waar je eerder nog niet eens van durfde te dromen. 

Sindsdien heb ik mijn eigen programma ontwikkeld genaamd “Growth Accelerators”, waarin ik ondernemers coach om hetzelfde te bereiken als wij. Ik leer ze hun denkpatronen kunnen aanpassen en hoe ze en hun bedrijven kunnen structureren, zodat het onafhankelijk van henzelf kan draaien. Op die manier kunnen ze een vrij leven leiden, net zoals wij nu doen, of zelfs hun bedrijf verkopen. 

Dit is mijn roeping, en daarom doe ik het. Ik heb mijn negatieve overtuigingen en beperkingen losgelaten en ontdekt dat ik veel meer kan bereiken dan ik ooit dacht. Mijn buitenlandse achtergrond en naam definiëren me niet langer. Ik ben trots op wie ik ben, en ik heb geleerd mijn unieke krachten en talenten te omarmen.

Nu leid ik een fantastisch leven waarin ik anderen kan inspireren en begeleiden om hun eigen succesverhalen te schrijven. Ik heb geleerd dat je niet moet luisteren naar de negatieve stemmen van anderen, maar in jezelf moet geloven en je eigen pad moet volgen.