De valkuil van de meeste ondernemers waardoor je nieuwe klanten misloopt

De valkuil van de meeste ondernemers waardoor je nieuwe klanten misloopt

Wij hebben gemerkt dat de meeste ondernemers niet kort en krachtig kunnen vertellen wat ze doen. Nadat jij iemand hebt ontmoet, weet diegene dan precies wie jij helpt en wat jij voor jouw doelgroep betekent? De kunst is om dat in minder dan een minuut over te brengen, zoals in een pitch. Misschien dacht je dat pitchen alleen nodig is wanneer je een investeerder zoekt, maar niks is minder waar. Pitchen doe je als ondernemer altijd en overal. Op die manier wordt iedereen die je spreekt een ambassadeur van je bedrijf, oftewel iemand die nieuwe klanten naar jou doorverwijst. Want, door een goede pitch weten mensen precies wie ze naar jou door moeten sturen. En dat doen ze graag. We helpen je in dit artikel op weg naar een effectieve pitch waarmee je gegarandeerd nieuwe klanten aantrekt.

Zeg, wat doe je eigenlijk?

Vaak wanneer mensen je vragen wat je doet, zit er geen diepe interesse achter. Het komt voornamelijk voort uit fatsoen. Iets wat je bijna standaard vraagt, wanneer je een praatje met iemand maakt. Ga maar na bij jezelf: vind jij het altijd ontzettend boeiend wanneer iemand je vertelt wat hij of zij doet? Als mens zijn we nou eenmaal vooral echt geïnteresseerd in onszelf. Al helemaal wanneer er geen raakvlak is met hetgeen wat de ander doet, gaat het veelal je ene oor in en het andere weer uit. Een week later weet je het misschien nog amper terug te halen wat het ook alweer was wat die persoon doet. Dus, dit werkt ook zo andersom. Wanneer jij aan iemand vertelt wat je doet, is diegene net zo min écht geïnteresseerd in wat je doet. En als je op de meest standaard manier vertelt wat je doet, dan blijft wat jij doet ook niet hangen bij de mensen die je spreekt. Het is verstandig om hier even bij stil te staan: hoe beantwoord ik de vraag “zeg, wat doe jij?”.

Saai! Hoe je wel de aandacht pakt

Waarschijnlijk zeg je simpelweg: ik ben een tuinman. Of misschien kom je met een ellenlang verhaal en vertel je in detail wat je allemaal doet, vanuit passie. Allebei: saai! Voor de ander dan. En niet resultaatgericht. Elke keer wanneer je de kans krijgt om te vertellen wat je doet, heb je de kans om nieuwe klanten te verwelkomen vanuit een nieuw netwerk. Namelijk het netwerk van de persoon die tegenover je staat. Maar, het netwerk wordt alleen beschikbaar gesteld voor jou, wanneer jij de persoon weet te boeien met je verhaal. Je moet de aandacht weten te pakken. Emotie en gevoel opwekken. Bouw je verhaal daarom als volgt op. Begin altijd met je doelgroep, vertel dan wat het probleem is van je doelgroep, en eindig met de oplossing die jij je doelgroep biedt. Probeer je verhaal altijd herkenbaar en persoonlijk te maken, zodat hetgeen wat je doet gelijk begint te leven in de verbeelding van de ander. Alleen wanneer de ander een duidelijk beeld en gevoel krijgt bij wat je doet, zal hij aan het denken worden gezet.

Pitchen doe je altijd en overal

Iemand aan het denken zetten met je pitch, dat is wat je wilt bereiken. Automatisch schieten er dan namen door het hoofd van de luisteraar. Mensen die hij kent, waarvan hij weet dat ze precies het probleem ervaren dat jij oplost. Hij stelt zijn netwerk open en verwijst mensen naar jou door. Of hij herkent zichzelf in jouw verhaal en wil gelijk met je samenwerken als klant. Dat is waarom je je pitch altijd en overal doet, wie er ook maar voor je staat. Ja, zelfs wanneer jij het gevoel hebt dat het een compleet irrelevant persoon is die voor je staat. Ook hij of zij heeft een netwerk. Iedereen kent wel iemand die jij kunt helpen. Het is aan jou om te zorgen dat mensen met je meedenken en hun netwerk voor je openstellen. Hierin is het van groot belang dat de ander dus wegloopt met een heel duidelijk beeld van wie je bedient, wat hun probleem is en hoe je dat voor hen oplost. Met andere woorden: iedereen die je ontmoet is belangrijk, want iedereen heeft een netwerk. Maak geen aannames, want je hebt van te voren geen idee wie je voor je hebt staan. Door vooroordelen loopt menig ondernemer hele interessante en winstgevende netwerken mis.

3 pitch-tips

De eerste tip: gebruik klare taal, te begrijpen voor iedereen. Blijf weg van vaktermen en details. Jij weet precies waar je het over hebt als je vertelt wat je doet, maar anderen hebben geen idee. Ga er dan ook vanuit dat ze geen voorkennis hebben over de branche waarin jij actief bent. Voor hun zijn vaktermen saai. Ontmoet ze, daar waar zij zijn. Een kind zou je verhaal moeten kunnen begrijpen. Zó simpel en duidelijk moet het zijn. Houd het daarnaast kort en krachtig. Het moet binnen een minuut, maar liever nog korter. Hoe korter hoe beter is tip twee. De aandachtsboog van mensen is kort, je moet het dus in de eerste paar seconden weten te grijpen, of je bent ze kwijt. Daarnaast is kort en krachtig belangrijk, omdat mensen je verhaal moeten kunnen navertellen. Dat is immers het doel, dat zij klanten doorsturen naar jou. Wees je verder constant bewust van het feit dat iedereen vooral bezig is met zichzelf en alleen denkt aan: “what’s in it for me?”. Verleg de focus daarom compleet naar de doelgroep in je verhaal. Het gaat om hen, niet om jou. Want wat jij doet, daar geeft niemand écht om – hard, maar waar. Mensen willen graag helpen en geholpen worden. Jouw taak is om hun die kans te geven, door je verhaal te focussen op wie jij zo graag helpt met jouw bedrijf en product.

Moeite met kort en krachtig vertellen wat je doet en wie je helpt? Of heb je moeite met bepalen wie nou eigenlijk precies je doelgroep is en welk probleem ze hebben? Je bent niet de enige! De ondernemers in onze coachingsgroepen lopen hier ook tegenaan. Eigenlijk vindt iedereen dit moeilijk. Maar, het is te leren! En daar helpen we je graag bij. Want het is zonde als je hierdoor klanten misloopt, klanten die jou vinden zonder dat je er verder moeite voor hoeft te doen. Anderen doen het werk voor jou, omdat ze precies weten wat je doet en wie je helpt met welk probleem. Ongetwijfeld dat ze iemand kennen die in jouw plaatje past.

Andere berichten

Schijf je in voor ons Nieuws

Ons gratis E-Book:

'In 10 stappen slimmer ondernemen'

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang het E-Book waarin we je leren hoe je jouw bedrijf slimmer kunt organiseren in 10 eenvoudige stappen om meer succes te behalen.