Je netwerk is een bron van kansen. Benut jij ‘m optimaal?

Je netwerk is een bron van kansen. Benut jij ‘m optimaal?

Wij raden altijd elke ondernemer aan: wees actief in netwerken, want daar vind je oneindig veel kansen. Deur na deur wordt voor je geopend als je je netwerk slim weet te benutten en je netwerk blijft uitbreiden met nieuwe contacten. Er zijn genoeg netwerk events voor ondernemers in Nederland. Maar, veel ondernemers hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan, dat ze alles zelf moeten doen. Als dit ook voor jou geldt, helpt dit artikel je om de waarde van netwerken in te zien. Daarnaast staat het vol netwerktips voor ondernemers, waar je gelijk mee aan de slag kunt.

Niemand kan het alleen

Het is opvallend hoeveel ondernemers helemaal opgaan in hun eigen bubbel en altijd alles alleen proberen te doen. Voor velen is het vallen en zo vaak mogelijk weer opstaan, tot op een punt waarop het niet meer gaat. Helaas besluiten sommige mensen nog eerder te stoppen, dan dat ze denken aan hulp inschakelen vanuit hun netwerk. Het ding van ons mensen is, dat we graag andere mensen willen helpen, maar veel ondernemers lijken zich daar niet bewust van te zijn. Natuurlijk, hulp vragen kan moeilijk zijn, maar het is een must om samenwerkingen aan te gaan en je netwerk slim in te schakelen als je gaat voor een succesvol bedrijf op lange termijn. Niemand kan het alleen. En weet je wat? Samen is ook gewoon veel leuker en gemakkelijker.

De kracht van je netwerk

Iedereen bevindt zich in een heel web van mensen met wie je ooit in aanraking bent gekomen. Die mensen kennen ook weer een heleboel andere mensen. Dat betekent eigenlijk: iedereen in de hele wereld is bereikbaar en benaderbaar. Want, er is altijd wel iemand die je kent, die weer iemand anders kent, die jou in contact kan brengen met de persoon die jij nodig hebt om je business doelen te bereiken. Maar, helaas denken we vaak klein. En als je klein denkt, dan zie je de volledige kracht en potentie van de dingen om je heen niet. Je netwerk is er al, het wacht op jou om er slim(mer) gebruik van te maken. Als je eenmaal actief aan de slag gaat met netwerken en waardevolle relaties opbouwen, dan zul je ontdekken dat je netwerk werkelijk een eindeloze bron is van kansen.

Jouw netwerk in beeld

Je kent nu al meer mensen dan je denkt, ook mensen die heel interessant zijn om een keer een praatje mee te maken. Het is verstandig om je netwerk in kaart te brengen. Dat kan heel simpel. Je zet je naam in het midden van een A4 papiertje, met een cirkel er omheen. Vervolgens schrijf je alle plekken op waar jij ooit onderdeel was van een groep of waar je mensen hebt leren kennen. Denk aan: woonplekken, scholen, sportverenigingen, werkplekken, vakanties, vriendengroepen en dergelijke. Ook deze termen omcirkel je. Daarna werk je elke plek verder uit. Bijvoorbeeld onder scholen noteer je alle scholen waar je ooit op hebt gezeten. Dan probeer je te achterhalen bij wie je allemaal in de klas hebt gezeten en wie je kent vanuit de wandelgangen. Vervolgens is het doel om contact te leggen met iedereen die je dus kent. LinkedIn is hier een ideaal platform voor. Wanneer je mensen toevoegt, kun je gelijk zien wat ze doen. Je weet maar nooit wie waar is beland, en wat jullie nu voor elkaar kunnen betekenen. We raden je aan om de mensen die je toevoegt bij de uitnodiging gelijk een berichtje te sturen en een gesprek aan te gaan. Dat is de eerste stap naar een relatie opbouwen, maar het is ook een kans om te vertellen wat je doet en nieuwe ambassadeurs te werven voor je bedrijf. (link naar artikel over pitch).

Je netwerk uitbreiden

Los van de connecties die je al hebt, is het ook waardevol om nieuwe contacten op te doen. Wat voor soort mensen mis je in jouw netwerk? En waar zijn die mensen te vinden? Er zijn tal van leuke netwerkorganisaties voor ondernemers die toffe netwerkevenementen organiseren. Stap uit je comfortzone en meng je in nieuwe kringen. Alles wat je doet krijgt daardoor meer wind onder de vleugels. Dat betekent: groei! Opeens zijn er allerlei mensen die met je meedenken en mensen die je willen helpen met al hun waardevolle skills en kennis. En ook niet onbelangrijk, met hun netwerk. Een goede tip om je netwerk succesvol uit te breiden: zorg dat je oprechte aandacht schenkt aan nieuwe relaties. Kijk bijvoorbeeld waar je iemand anders mee kunt helpen, voordat je er zelf iets uit hoopt te halen. Of reageer simpelweg op social media berichten van je nieuwe contact, om je support en interesse te tonen. Dat waarderen we allemaal. Nieuwe relaties aangaan en opbouwen kost tijd, maar het is werkelijk goud waard.

Een zakelijk netwerk opbouwen en elkaar helpen staat bij ons ook voorop in alles wat we doen. In onze coaching stimuleren we nieuwe connecties onder de deelnemende ondernemers, maar we supporten ook netwerkorganisaties in Nederland, zoals National Networking Company, waar we zelf ook lid van zijn.

Andere berichten

Schijf je in voor ons Nieuws

Ons gratis E-Book:

'In 10 stappen slimmer ondernemen'

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang het E-Book waarin we je leren hoe je jouw bedrijf slimmer kunt organiseren in 10 eenvoudige stappen om meer succes te behalen.